Wrekers van de Nieuwe Wereld : Laurent Dubois, 9789051946215

Dubbelklik op de afbeelding voor groot formaat

Uitzoomen
Inzoomen

Laurent Dubois

Wrekers van de Nieuwe Wereld

Het verhaal van de Haïtiaanse Revolutie

De grootste slavenopstand uit de geschiedenis, en de enige die lukte, begon in 1791 in de rijke Franse kolonie Saint-Domingue. Na twee jaar werd de slavernij hier afgeschaft, en niet veel later in alle Franse koloniën.
Paperback | 416 blz.
Buijten en Schipperheijn B.V., Drukkerij | Jaar van uitgave: 2024

ISBN: 9789051946215

Leverbaar

€ 32,50

Omschrijving

Details

De grootste slavenopstand uit de geschiedenis, en de enige die lukte, begon in 1791 in de rijke Franse kolonie Saint-Domingue. Na twee jaar werd de slavernij hier afgeschaft, en niet veel later in alle Franse koloniën. Een ongelofelijk resultaat.

Frankrijk beleefde intussen zelf een revolutie en raakte in oorlogen verwikkeld – ook in de koloniën. Bij het afslaan van Spaanse en Britse invallen in Saint-Domingue leverden vrijgevochten slaven de grootste bijdrage, met een steeds duidelijker hoofdrol voor hun briljante leider Toussaint Louverture. Hij werd na de oorlog feitelijk alleenheerser in de kolonie. Napoleon Bonaparte was hier niet van gediend en stuurde een leger erop af. Deze expeditie werd een fiasco. De kolonie werd in 1804 het onafhankelijke land Haïti en de slavernij keerde er nooit terug.

In deze moderne klassieker verweeft Laurent Dubois de verhalen van slaafgemaakten, vrije mensen van kleur, en witte planters tot een onvergetelijk drama, afgewisseld met heldere analyses van de wirwar van problemen, verhoudingen, idealen en motieven. In Wrekers van de Nieuwe Wereld geeft Dubois de Haïtiaanse Revolutie haar verdiende plaats als cruciaal moment in de geschiedenis van democratie, dekolonisatie en mensenrechten.

‘Met Avengers of the New World publiceerde Laurent Dubois een onovertroffen geschiedenis van de Haïtiaanse Revolutie. Het is goed dat dit boek nu eindelijk ook in het Nederlands beschikbaar is.’
- Prof. dr. Gert Oostindie

Reviews

  1. Schrijf de eerste review van dit product

Schrijf een beoordeling

Schrijf uw eigen review

U schrijft een beoordeling over: Wrekers van de Nieuwe Wereld

Niet gevonden wat u zoekt? Bel ons op 06-83971901. Wij helpen u graag!