Het Grimani-Brevier

Dubbelklik op de afbeelding voor groot formaat

Uitzoomen
Inzoomen

Het Grimani-Brevier

Facsimile-heruitgave van een van de bijzonderste renaissance-handschriften uit de Lage Landen

Het Grimani Brevier is misschien wel het allermooiste geïllumineerde Vlaamse handschrift. Het is onbekend in wiens opdracht het vervaardigd is, maar we weten wel in wier bezit het is geweest: Margaretha van Oostenrijk, landvoogdes van de Nederlanden aan het begin van de zestiende eeuw.
1470 blz.
Van Wijnen, Franeker

ISBN: 9789051944310

Leverbaar

€ 22.000,00

Omschrijving

Details

Het Grimani Brevier is misschien wel het allermooiste geïllumineerde Vlaamse handschrift. Het is onbekend in wiens opdracht het vervaardigd is, maar we weten wel in wier bezit het is geweest: Margaretha van Oostenrijk, landvoogdes van de Nederlanden aan het begin van de zestiende eeuw.
Omstreeks 1520 kocht kardinaal Domenico Grimani het manuscript voor 500 gouden dukaten. Hij haalde het unieke boekwerk naar de Republiek Venetië, waar het "alleen in bijzondere omstandigheden aan belangrijke personen" getoond mocht worden.

Het handschrift, dat 835 vellen (1760 bladzijden) omvat, is gebonden in purperen fluweel, gedecoreerd met fijn kunstsmeedwerk, waaronder verguld bronzen medaillons met portretten van de doge Antonio Grimani en de kardinaal Domenico.
Bijzonder aan dit manuscript is de enorme omvang. Bij een formaat van 22,5 bij 30 cm. maakt het geheel een overweldigende indruk. Mede door de unieke artistieke kwaliteit is dit een manuscript dat in geen enkele serieuze collectie mag ontbreken.
Het manuscript bevat maar liefst 120 paginagrote miniaturen en schitterend gedecoreerde kapitalen. Elk van de 1760 bladzijden heeft versieringen meegekregen.
Naast Bijbelse afbeeldingen tonen de miniaturen een indrukwekkende hoeveelheid scènes uit het dagelijks leven van rond 1500. Door het hele werk heen is op sobere en elegante wijze gebruik gemaakt van goud.

Dit unieke meesterwerk van miniatuurkunst uit de Lage Landen is wereldberoemd en tegelijk nauwelijks echt gekend. Om begrijpelijke redenen krijgt men het manuscript slechts onder zeer bijzondere omstandigheden ter inzage. De reproducties die tot nog toe voorhanden zijn doen nauwelijks recht aan de schoonheid van het origineel.
Voor geleerden en liefhebbers was een facsimile-heruitgave die de modernste technieken van reproductie inzet om het origineel te tonen dringend geboden. De Italiaanse uitgeverij Salerno Editrice heeft deze handschoen opgepakt en na jaren van voorbereiding is deze onvergelijkelijke heruitgave nu verkrijgbaar.

De oplage is beperkt tot 750 exemplaren wereldwijd. Elk exemplaar is met de hand genummerd en daarmee uniek. Een uitvoerige commentaarband belicht de historische en kunsthistorische achtergronden van dit zeer bijzondere handschrift.
Voor de verkoopprijs van tweeëntwintigduizend euro kunnen wij een zeer aantrekkelijke betalingsregeling aanbieden.
Voor serieuze gegadigden is een fraaie documentatiemap met enkele vellen uit het Brevier beschikbaar.

Meer informatie is te vinden op onze speciale internetpagina met
een aantal fraaie voorbeeldpagina’s.

Reviews

  1. Schrijf de eerste review van dit product

Schrijf een beoordeling

Schrijf uw eigen review

U schrijft een beoordeling over: Het Grimani-Brevier

Niet gevonden wat u zoekt? Bel ons op 06-83971901. Wij helpen u graag!