Ambon 1623 : Adam Clulow, 9789051947373

Dubbelklik op de afbeelding voor groot formaat

Uitzoomen
Inzoomen

Adam Clulow

Ambon 1623

Angst en complotdenken aan de rand van een wereldrijk

In 1623 werd de Japanse huurling Shichizō gearresteerd vanwege zijn verdachte vragen over de verdediging van een Nederlands VOC-fort op het eiland Ambon, in het oosten van het huidige Indonesië. Nadat hij werd gemarteld, bekende hij deel uit te maken van een complot om het fort en uiteindelijk de hele regio in bezit te nemen.
Paperback | 352 blz.
Buijten en Schipperheijn B.V., Drukkerij | Jaar van uitgave: 2023

ISBN: 9789051947373

Leverbaar

€ 29,95

Omschrijving

Details

In 1623 werd de Japanse huurling Shichizō gearresteerd vanwege zijn verdachte vragen over de verdediging van een Nederlands VOC-fort op het eiland Ambon, in het oosten van het huidige Indonesië. Nadat hij werd gemarteld, bekende hij deel uit te maken van een complot om het fort en uiteindelijk de hele regio in bezit te nemen. Twee weken later executeerden de Nederlandse machthebbers op Ambon eenentwintig vermeende samenzweerders. De zaak leidde in Europa tot grote verontwaardiging, en de controverse rond de episode, die bekend zou komen te staan als de ‘Ambonse Moord’, is nooit meer helemaal verdwenen.

In dit baanbrekende boek biedt Adam Clulow een nieuw perspectief op deze gebeurtenis, waarin hij verder kijkt dan de schuldvraag die al eeuwen wordt gesteld. In plaats daarvan gaat de aandacht naar de snelle escalatie van de zaak, veroorzaakt door een crisissfeer en allesoverheersende angst. Ook geeft Clulow nieuwe inzichten op de wereldgeschiedenis en het karakter van het Europees kolonialisme in de vroegmoderne wereld.

Reviews

  1. Schrijf de eerste review van dit product

Schrijf een beoordeling

Schrijf uw eigen review

U schrijft een beoordeling over: Ambon 1623

Niet gevonden wat u zoekt? Bel ons op 06-83971901. Wij helpen u graag!